Thank you for subscribing!

De cursus om grappiger
 te leren schrijven

In De cursus om grappiger te leren schrijven leer je van een comedyschrijver concrete vaardigheden om humor in je tekst te schrijven. Na zes weken heb je een mentale kist vol tools om humortechnieken op je teksten toe te passen. Gedurende de cursus geef je de aanzet aan allerlei teksten waarmee je na de cursus vol zelfvertrouwen verdergaat. 

Dit groepstraject van zes weken is echt iets voor jou als je van humor en van schrijven houdt. De cursus is bedoeld voor als je boeken, scripts of stand-upcomedy-teksten maakt, en academische teksten, grappige mailtjes, wervelende verkoopteksten, een origineel businessplan en brieven aan je liefde wil schrijven. 

Je kunt vrijblijvend kennismaken door 1-op-1 even te bellen over grappig schrijven

Soms is het zo jammer dat je niet een soort literaire humorwetenschapper bent met een ongekende discipline die precies snapt waarom mensen moeten lachen en hoe je dat dan ook nog eens vertaalt naar de woorden op papier, want dan zou je hier niet meer tegenaan lopen:

Veel ideeën hebben, maar als je ze op papier zet, blijkt het toch niet zo grappig als in je hoofd. 

Grappige gedachten hebben tijdens een vergadering, maar dan de grap niet maken en als daarna collega X eenzelfde soort grap maakt, denken van ‘ja hallo dat wilde ik zeggen’! 

Niet weten hoe je gedisciplineerd aan de slag gaat en van schrijven een routine maakt. 

Denken dat je te weinig mee maakt om iets leuks te schrijven.

Stress voelen als er op je werk van je wordt verwacht dat je ‘even snel creatief’ moet doen. 

De cursus bestaat uit een uitgebreide online training met filmpjes van mijn hoofd. Hierin deel ik al mijn strategieën, tips en geheimen over humor, schrijven, satire, improv, storytelling en doorzettingsvermogen. Hier hou je tot een half jaar na de cursus toegang tot om alles in je eigen tempo nog eens rustig terug te kijken. 

Een 1-op-1-gesprek om je doelen en verwachtingen te bespreken, zodat we tijdens de schrijfweken concreet aan iets kunnen werken. Heb je (nog) geen doel dan is dat ook niet erg. Er zitten genoeg opdrachten in de cursus om je schrijf- en humorvaardigheden te verbeteren.

Tijdens het traject zijn er twee online sessies van 2 uur waarin je vragen kunt stellen en we feedback kunnen geven op elkaars werk. We denken dan met z’n allen mee. 

Een hypermodern online cursus-platform.

Toegang tot de community voor gezamenlijke kennis, motivatie en vrienden voor het leven (of voor zes weken).

We sluiten af met een avond waar we bij elkaar komen op een inspirerende plek

Hoe werkt het en wat krijg je allemaal precies? 

Hoi ik ben Martine en sinds 2013 ben ik freelance schrijver met een focus op humor.

Mijn avontuur begon op de modeacademie toen ik de ambitie had om een soort The devil wears Prada-achtige tijdschriftbaas te worden. Alleen wilde ik liever over filmmakers/comedians/schrijvers schrijven dan over kleren. Dus werd ik met een gigantische omweg cultuurredacteur. Alleen besefte ik toen dat al die mensen die ik interviewde, deden wat ik wilde: verhalen schrijven voor podia en schermen en boeken maken. En dan vooral de grappige versies daarvan! 

Sindsdien focus ik me op de kunst van het humoristisch schrijven. Ik heb ervaring in het maken van boeken, theaterstukken, stand-upcomedysets, scenario’s, YouTube-filmpjes, satirische artikelen, oneliners, woordgrappen, moppen, reclameteksten op sapjes, wc-rollen, en bilboards. Noem maar op. In mijn boek Ik durf niets maar doe alles onderzoek ik de wereld van humor en het najagen van creatieve dromen. 

Mijn doel met deze cursus is jou te helpen om ook meer plezier te halen uit het schrijfproces. Of dat nou voor je werk is of om je grote creatieve dromen te laten uitkomen. Ik vind dat de wereld meer grappige teksten kan gebruiken. Humor sowieso. Dat begint met het hebben van een brein dat gefocust is op alles wat grappig is. Of kan zijn. 


We beginnen op 15 april 2024. Op die dag krijg je toegang tot de eerste modules van de online training. Gedurende het traject krijg je toegang tot steeds meer modules met humor- en schrijftips. De video’s kun je kijken (en luisteren als podcast) wanneer en zo vaak je wil.

Zo werkt De cursus om grappiger te leren schrijven

Dit ga je leren

Geen jarenlang een schrijfopleiding volgen. Wel toegang tot ervaring in het schrijven van stand-upcomedy, theaterteksten, scripts, boeken, creatieve copy, artikelen en grapjes op wc-rollen 

Het groepstraject is voor jou als

Schrijven is je beroep. Denk aan: journalisten, redacteuren, tekstschrijvers, bloggers, content creators, community managers, sociale media types, publiciteitsmensen, academici, copywriters, UX writers, filmmakers, vertalers, acteurs en gebruiksaanwijzingschrijvers.

Je bent een (beginnende) comedian, komiek, cabaretier of improvisatie-acteur. 

Je werkt in de reclamewereld, iets doet met marketing, zit in de media- en entertainmentindustrie of betekent iets voor het boekenvak.

Je begeleidt mensen of coacht. (Met humor gaat dat beter!) 


Je wil impact maken met woorden.

Je bent iemand uit een andere discipline. Aan mijn workshops deden ook leraren, ontwerpers, tekenaars, entrepreneurs, advocaten en animatoren mee. Als je met meer plezier wil schrijven of creatieve dingen wil maken, al dan niet voor je werk, zit je hier goed. 

Voor wie is deze cursus?  

Ja! Ik meld me aan! 

Deelnemers zoals jij stappen in omdat: 

Dit zijn de redenen om deze cursus te doen (en niet een andere)

De cursus precies antwoord geeft op jouw prangende vragen, zoals hoe ver kun je gaan met het maken van een grap? En waarom vind ik mijn oom niet grappig maar mijn kat wel? 

Je toegang krijgt tot vakjes in mijn brein die vol zitten met kennis en ervaring. Ik ben geobsedeerd door schrijven en humor en mijn hobby is voor het slapengaan luisterboeken over humor in mijn hoofd te pompen op dubbele snelheid. Daarnaast heb ik zelf tientallen cursussen gevolgd bij allerlei grappige mensen en heel veel verschillende soorten teksten geschreven. Eigenlijk ben ik een soort ongekwalificeerde hoogleraar humor.

Anders dan bij een cursus creatief schrijven of een cursus stand-up leer ik je zowel schrijven als humor.

Ik heb al aan honderden mensen workshops gegeven in humoristisch schrijven. Heeft een andere, wel-gekwalificeerde, hoogleraar humor dat ook gedaan? Nee! 

Oké! Waar schrijf ik me in? 

Meest gestelde vragen

Wat mijn cursus je oplevert? Dit zeggen mensen die een 1-op-1-traject of workshop bij mij hebben gevolgd.

De workshop heeft mij geholpen om vaker dingen te doen waar ik tegenop zie, omdat daar waar je jezelf uitdaagt, de creatieve magie zit. Verder is Martine een hilarische lerares en woordkunstenaar. 

Naomi Wallenburg
marketeer & singer-songwriter
Over een van mijn eerdere workshop 
“De workshop vond ik heel leuk, omdat het in een groep met onbekenden was: in het begin ongemakkelijk maar meteen een goede oefening om over die gêne heen te stappen. Het 1-op-1 traject was fijn omdat de geleerde materie direct ingezet kon worden in mijn werk en ik mezelf nu makkelijker kan ‘aanzetten’ als ik even creatief ‘moet’ doen. Win-win.” 
Yvette Bolten 

content manager VIA Nederland
Over mijn 1-op-1 grappiger schrijven-coachingstraject én de satire-workshop
“Dat was FEEST. Super inspirerend. In de weken erna zat ik echt op een soort bruisende schrijfwolk vol glitters en confetti 🎉 Heb je tips/oefeningen nog vaak gebruikt en schrijven werd naast werk vooral weer heel erg een hobby. Zo goed dat je dit meer mensen gaat gunnen!” 
Britte Kramer
Freelance journalist en tekstschrijver)
Over een van mijn eerdere workshops 

Waar wacht je nog op?

Heb je zin om (weer) plezier te hebben in schrijven, de geheimen te leren van het comedyvak en je ideeën om te zetten in concrete teksten? 

Verzeker jezelf dan nu van een plekje. Meld je aan voor deze ronde, zodat je zeker weet dat je het gaat doen. 

Ik meld me meteen aan

Wil je alvast een voorproefje over wat je gaat leren tijdens de cursus? Download hier dan ‘de humortool waarmee je binnen no-time een grappige tekst schrijft’ 

naar de humortool

Wil je op de mailinglijst?

Schrijf je hier in.

Stress voelen als er op je werk van je wordt verwacht dat je ‘even snel creatief’ moet doen.

Dat je eigenlijk graag leuker wil schrijven, maar nu vooral op safe speelt, omdat je nog niet helemaal voor je eigen stijl durft te gaan. 

Dat je zulke hoge verwachtingen van jezelf hebt, waardoor de lol van het creëren ervan af is.

Dat je heel lang met ideeën rondloopt, zonder ze echt concreet te maken. 

Dat je het altijd alleen moet doen. Soms zou je meer willen samenwerken. 

Kortom: door gebrek aan specifieke humor- en schrijftools heb je het gevoel dat je niet alles uit je teksten haalt en dat wat je schrijft niet goed genoeg is. Of je vindt juist alles wat je bedenkt heel grappig, maar je weet niet hoe je keuzes moet maken en projecten afrondt. 

Maar wacht even! Die supergrappige schrijver die dingen afmaakt, zit echt al in je. Humor en het concreet maken van plannen is iets wat je kunt leren en dat ga je in deze cursus doen. Stel je voor:

Dat je alleen nog schrijft over dingen die jij grappig en belangrijk vindt. 

Dat je je ideeën omzet in concrete teksten.

Dat je tijd creëert voor jouw schrijfambities.

Dat je je ideeën durft te pitchen bij theaterbedrijven/bladen/uitgevers/
websites/andere plekken waar je plannen kunt uitvoeren. 

Dat je gaat optreden, omdat je daar al heel lang van droomt.

Dat je je minder aantrekt van de kritiek in je hoofd en van de mensen om je heen.

Dat je meer kunt lachen om het leven. 

Dat je onrealistische ambities een beetje loslaat en jezelf haalbare doelen stelt. 

Dat je kunt sparren met andere makers, schrijvers en algeheel grappige mensen. 

Dat je feedback krijgt op je teksten van een schrijver van De Speld (ik dus!). 

Veel van dit is echt mogelijk. En dan gaan we samen bereiken in De cursus om grappiger te leren schrijven, een groepsprogramma voor iedereen die grappiger wil leren schrijven.  

Even een plaatje van een banaan om dat humorgevoel extra over te brengen

Deze cursus bevat alles waarmee jij met vertrouwen aan je eigen humoristische teksten kunt werken. Of dat nou aan een grappige sollicitatiebrief is of aan een roman. 

Je hebt alles in huis om ideeën te verzamelen en kunt die ideeën omzetten in concrete teksten. 

Je weet hoe je een satirische stuk schrijft, welke vormen je daarvoor kunt gebruiken en hoe je subtekst in een verhaal stopt. 

Je weet hoe je een verhaal opbouwt en hoe je grappige personages tot leven brengt.

Je hebt een stok achter de deur om van schrijven je werk te maken. Of het is al je werk, maar dat je er nóg leuker werk van maakt. Of schrijven is je hobby en je hebt nu allemaal handvatten om meer soorten schrijfsels te maken. 

Welk magisch wezen is ook een beetje onhandig?
Een gebroken beenhoorn.

Start op 15 april 2024 

123RF

123RF

123RF

123RF

123RF

123RF

123RF

123RF

123RF

123RF

6-WEKEN GROEPSTRAJECT 

We duiken samen in diverse theorieën die zijn gebaseerd op improvisatietheater, stand-upcomedy, satire, de kunst van het verhalen vertellen. Je leert hoe je eenvoudig een grap schrijft. En ik geef je bergen tips om uitstelgedrag te overwinnen, realistische doelen te stellen en een schrijfroutine te ontwikkelen.

Twee weken voor de cursus begint, van maandag 1 april 2024 tot en met vrijdag 12 april 2024, kun je na het aanmelden via een link een 1-op-1-telefoontje inplannen om je verwachtingen en doelen van de cursus te bespreken. 

Iedere week krijg je schrijfopdrachten die je naar mij opstuurt en ik geef je daar dan feedback op. 

Je krijgt onbeperkt toegang tot een online community. 

Er is twee keer een online groepssessie. Ik denk mee met jouw verhaal, idee of grap, zodat je de beste versie van je tekst krijg. Ook kunnen we sparren met elkaar. Deze live online groepssessies staan gepland op maandag 29 april 2024 van 19:00 uur en 21:00 uur en op maandag 13 mei 2024 van 19:00 uur en 21:00 uur. 


Op maandag 27 mei 2024 komen we van 19:00 uur tot 22:00 uur live in het echt samen in Amsterdam. De locatie wordt later bekend gemaakt. Tijdens deze avond kan iedereen elkaar ontmoeten, kunnen er banden voor het leven worden gesmeed en kun je eventueel je werk presenteren en feedback vragen op waar je de voorgaande weken aan hebt gewerkt. 

Van heel veel praten over wat je wil schrijven, maar niet weten hoe je het grappig kan verwoorden, naar gestructureerde ideeën en vaardigheden om humor te gebruiken in je teksten én een stok achter de deur om nu eindelijk eens te beginnen aan teksten waar je echt blij van wordt. 

Tijdens het groepstraject werk je aan verschillende ideeën. Aan het eind van dit proces heb je helder voor ogen en op papier staan aan welk van deze schrijfproject(en) je gaat werken. Weet je beter hoe je humor kunt inzetten en hoe dat moet. Je bouwt een netwerk met andere grappige mensen op waarmee je kunt sparren. En je weet hoe je een grap kunt schrijven.

Start: maandag 15 april 2024

Koop je ticket nu

Je herkent alle belangrijke valkuilen waar je in kunt stappen als je grappige dingen wil gaan schrijven, zoals het tierende stemmetje van de criticus, uitstelgedrag en het eindeloos vasthouden aan een slecht idee. 

Je stelt jezelf haalbare schrijfdoelen en schrapt (tijdelijk) tijdslurpende dingen uit je leven die nu echt even niet nodig zijn.

Je weet wat humor is, wanneer iets te ver gaat, of juist niet ver genoeg en hoe je humor kunt toepassen in je teksten en op je leven. 

Je weet hoe je je vrijer kunt voelen in het bedenken van ideeën en zelfverzekerder in het grappig zijn waar anderen bij zijn, omdat je de technieken van ‘improv’ kunt toepassen.

Eerst kennismaken?

Plan hier je gratis kennismakingsgesprek in. 

Plan een belafspraak 

Koop je ticket nu

Je weet welke soorten humor er zijn en welke humorfilters en -tools je kunt gebruiken om grappen of grappige teksten te schrijven. En je leert hoe je een lollig raadsel of een klassieke mop van twee regels schrijft.

WAAROM HEET DEZE RUBRIEK NIET FAQ?

Meest gestelde vragen vond ik gewoon wat Nederlandser klinken. 

Hoe lang duurt het groepstraject?

Zes weken. Van 15 april 2024 tot en met 27 mei 2024. De video’s uit de online training kun je in je eigen tijd kijken en blijven beschikbaar tot 15 oktober. Je kunt ze zo vaak kijken als je wilt, wanneer je maar wilt, tot een half jaar na het starten van de cursusdatum.

We beginnen de cursus met even bellen om kennis te maken, er zijn twee groepssessies in deze periode en we sluiten af met in het echt samenkomen.

Tot wanneer kan ik meedoen met het groepstraject?

Je kunt je vanaf nu aanmelden tot en met maandag 15 april 2024. Dan beginnen we. Het kan wel dat het dan al vol zit, dus hoe eerder je je aanmeldt, hoe beter. 

Wanneer zijn de groepssessies en contactmomenten?

-Tussen 1 en 12 april plan je een telefoontje in om al je doelen en vragen te bespreken.
-Op maandag 29 april van 19:00 uur tot 21:00 uur hebben we online live groepssessie 1. 
-Op maandag 13 mei van 19:00 uur tot 21:00 uur hebben we online live groepssessie 2. 
-Op maandag 27 mei van 19:00 uur tot 22:00 uur komen we samen ergens in Amsterdam-West (de locatie volgt.) 

Online live groepssessies 
Dit zijn sessies van 2 uur waarin je vragen kunt stellen en we gaan aan de slag met feedback geven op elkaars teksten. Na elke sessie kun je even blijven hangen om met andere deelnemers te praten in kleine groepjes. 

Kun je niet bij de online live groepssessies zijn? Geen probleem. Dezelfde avond staat de opname nog in de online leeromgeving. 

Samenkomen in Amsterdam
Het samenkomen duurt drie uur en naast elkaar in het echt zien gaan we elkaar helpen om ook na de cursus verder te gaan met het schrijven. Jullie kunnen altijd daarna nog de kroeg induiken, het is een maandagavond, wie doet je wat!

Wat kost het?

De prijs is 700,- euro. Dit is exclusief btw. Met btw is het 847,- euro. 
Omdat dit de eerste keer is, is het nu deze prijs. Maar dit hoeft niet de prijs te zijn in de toekomst. Waarschijnlijk stijgt die een beetje. Zoals een zeespiegel. 

De werktuig PPO regeling is van toepassing op deze cursus. 2024 is het laatste jaar dat je dat kan aanvragen. Vraag het gelijk aan, dan hoor je binnen enkele weken of jij er voor in aanraking komt. 

Kan ik in termijnen betalen? 

Dat kan zeker. Er is een mogelijkheid om het in twee termijnen van 350,- euro exclusief btw te betalen. 

Waarom is de prijs exclusief btw?

Omdat je als ondernemer eigenlijk geen btw betaald. Je betaalt het wel eerst, maar je krijgt het terug als je aan het eind van een kwartaal aangifte doet. Vergeet je factuur dus niet toe te voegen aan je administratie. 

Kan ik deze cursus opvoeren als zakelijke kosten?

Zeker weten! Voeg je factuur toe aan je administratie en je betaalt minder inkomstenbelasting. Kun je gelijk grappigere mailtjes sturen naar je boekhouder. 

Maar wat nou als ik geen ondernemer ben? 

Als je bij een baas werkt dan kun je vragen of je je jaarlijkse opleidingsbudget hiervoor kunt gebruiken. In (bijna) iedere baan is schrijven nodig en als je een grappiger mens wordt, daar heeft iedereen wat aan. Als je de cursus volgt dan wel graag op eigen titel. Mochten al je collega’s mee willen doen? Mail mij dan even op info@martinebakker.nl, dan kan ik een mooie prijs maken voor een bedrijfstraining. 

Hoe lang duurt het groepstraject?

Zes weken. Van 15 april 2024 tot en met 27 mei 2024. De video’s uit de online training kun je in je eigen tijd kijken en blijven beschikbaar tot 15 oktober. Je kunt ze zo vaak kijken als je wilt, wanneer je maar wilt, tot een half jaar na het starten van de cursusdatum.

We beginnen de cursus met even bellen om kennis te maken, er zijn twee groepssessies in deze periode en we sluiten af met in het echt samenkomen.

Ik moet even nadenken over de prijs

Dat snap ik. Het is misschien een investering voor je. Zelf heb ik ook mijn hele spaarrekening ongeveer uitgegeven aan cursussen en daar ben ik achteraf gezien heel blij mee. Mijn werk is nu grappige om teksten te schrijven, dus in die zin kun je het wel weer terugverdient krijgen. En als dit niet voor je werk is maar als hobby, weet je hoeveel geld je bespaart dat je hobby niet diamanten kopen is? Of glas in lood maken en je altijd allemaal materialen moet kopen? Het enige wat jij verder nodig hebt is een pen en een schriftje. Dat zijn jouw materialen. Wil je liever niet in een keer betalen dan kan het ook in termijnen als dat je beter uitkomt. Of check ander hieronder de mogelijkheden tot korting. 

En wat nou als ik het helemaal niets vindt?

Dat kan ik bijna niet geloven, maar mocht je net bezig zijn en de cursus past toch niet bij je, dan kun je binnen 2 weken na jouw aankoop/start je geld terug krijgen. 

Moet ik meedoen met de community?

Nee hoor, alleen als je daar zin in hebt. 

Kan ik ergens korting regelen?

De werktuig PPO regeling is van toepassing op deze cursus. 2024 is het laatste jaar dat je dat kan aanvragen. 

Je kunt ook aan je baas vragen of je je opleidingsbudget hieraan kunt spenderen. 

Na het kijken van de video’s heb ik nog wat vragen. Kan ik die aan je stellen? 

Dat kan zeker. Je kunt je vragen opsparen voor de groepssessies, maar je kunt ze ook in de online community stellen. Ik bekijk die groep regelmatig en kan je daar antwoord geven, zodat de anderen er ook iets van leren. Of misschien weten je groepsgenoten het antwoord wel. Mocht je echt ergen niet uitkomen, mail mij dan even. 

Het komt mij nu toch niet zo goed uit. Kan ik ook later meedoen? 

Dat kan, alleen weet ik nu nog niet precies wanneer ik weer een groepstraject ga opstarten. En de kans bestaat dan wel dat ik er iets meer geld voor ga vragen. En weet je zeker dat je later wel tijd hebt of is dit stiekem uitstelgedrag? Ik geloof er namelijk wel in dat dingen heel vaak niet uitkomen en dat je voor je dromen wel wat tijd moet maken. 

Ik ben niet echt schrijver en ik weet ook niet of ik dat wel wil zijn maar ik vind het wel heel leuk om te leren over humor, is dit dan wel wat voor mij?

Ik denk dat je altijd wel iets opsteekt van welke cursus je ook volgt en ook al is je passie koken dan kan je in deze cursus leren hoe je grappige namen voor gerechten verzint en als je meer visueel bent ingesteld dan kun je in deze cursus grappige ideeën verzinnen die je later kunt uittekenen. 

Ik wil graag optreden als cabaretier of comedian, is deze cursus dan wat voor mij?

Zeker. Alleen focust deze cursus zich niet op het performen van je teksten. Maar dit is wel een hele fijne plek om je tekst te schrijven waar je dan later mee naar open podia kunt gaan. 

Mijn vraag is blijkbaar geen veelgestelde vraag!

In dat uitzonderlijke geval, omdat jij zo speciaal bent, kun je me mailen op info@martinebakker.nl